Geurig en knapperig zuurdesembrood in een handomdraai (en wat geduld)
Een keukenprinses ben ik niet dus ik was altijd huiverig om eraan te beginnen: zelf brood bakken. Maar ik weet hoeveel meuk er in supermarktbrood zit, dus ik ging toch overstag. Daar kon ik wel wat hulp bij gebruiken dus ik ging op zoek naar een goed stappenplan. Met het startpakket van Broodgodin (geen sponsoring) heb je meteen alle ingrediënten in huis en de andere benodigdheden zijn vast in je keuken te vinden. En de uitleg is heel makkelijk, zelfs voor een bak-dummy zoals ik.
Waarom zuurdesembrood? Door het fermentatieproces heeft zuurdesembrood meerpre- en probiotische eigenschappendan regulier brood, dit zorgt ervoor dat het een gunstige werking heeft op de darmen en de spijsvertering verbetert. Ook bevat het een lager gehalte aan gluten door het fermentatieproces, dit maakt dat het meestal beter verdragen wordt. Zuurdesembrood is niet glutenvrij, dus voor mensen met coeliakie zullen op zoek moeten naar een glutenvrije variant.
Zelf zuurdesembrood maken is echt niet ingewikkeld, het vraagt alleen wat geduld. Je begint met het maken van eenzuurdesemstarter,die kun je ... mit je 'm blijft voeden ... eindeloos opnieuw gebruiken. Iedere dag even kijken naar de desemstarter is een mindfulnessoefening op en top. Het groeit langzaam en het zacht bubbelend goedje is ook heelgoed voor je darmen.
Aan de slag Dag 1 t/m 6 ben ik bezig met het voeden van de desemstarter. Iedere dag kijk ik even naar de desemstarter om te checken hoe het gaat. Ik word wel wat ongeduldig, ik zie zo’n heerlijk lichtzurig krokant brood al voor me en wil proeven. Maar geduld, lean back…alles wat je aandacht geeft groeit. Zo ook de desemstarter. Iedere dag is er een voedingsmoment, om zo het proces van gisting op gang te brengen. Hierdoor 'maak je' miljoenen goede bacteriën, van niets ontstaat er ineens heel veel....magisch toch?! Ik gebruik een weckpotje dat met klemmen goed vastgemaakt wordt.
Op het moment dat de desemstarter begint te leven kan ie gebruikt worden. Ik gebruik een pak meel dat precies genoeg is voor 1 brood, wat van de desemstarter en water toevoegen is alles. Het mengen heb ik met mijn Magimix gedaan, ook al zo mooi om te zien, hoe het eerst een korrelig goedje is, en vervolgens tot een mooie bal gemixt wordt. Dan gaat het in een afgesloten kom om een dag terijzen. Ik lees online dat je ook een rijsmandje kunt gebruiken, die zien er mooi uit. Maar voor nu volstaat een glazen kom ook (denk ik). Het rijzen gaat volgens een schema dat heel duidelijk uitgewerkt is. Nogmaals; ik ben hier echt geen held in dus ik hou me keurig aan de schema's en als het brood goed gerezen is gaat het in eenbraadpan in de ovenom af te bakken. Een speciale broodmachine of iets dergelijks is dus niet nodig.
En dan is het zover ... het brood mag uit de oven. De geur lokt ook mijn man en kinderen naar de keuken dus het grote moment is daar. Proeft het net zo lekker als het ruikt? Het brood ziet er in ieder gevalInstagram-waardiguit en heeft eenknapperige korst.Het brood zelf is niet zo groot., dus na een paar sneden (die we eten zonder beleg, zó lekker is het) is het al op. Conclusie Vanwege de goede werking op m'n darmen en het gemak waarmee ik het brood maak is dit zuurdesembrood een blijvertje. We eten dit niet iedere dag, maar wel regelmatig. Er zijn online veel stappenplannen, video's en aanbieders te vinden. Ik ben nu een beetje gewend aan de schema's van Broodgodin, dus ik blijf bij het vertrouwde. En inmiddels voel ik me zelf ook wel een Broodgodin haha.
Ga jij het ook proberen? Enjoy!
Met een paar simpele ingrediënten gebeurd er iets magisch. Je creëert nieuw leven. Het is niet moeilijk, het vraagt alleen veel geduld. De ultieme yin activiteit, wat staat voor rust, vertragen en rustig afwachten.
Wil je eens wat anders dan een havermoutpap in de ochtend? Dan is deze ontbijtcake een leuke afwisseling. Deze cake is makkelijk te maken, voedzaam en je hebt meteen een portie groente en fruit te pakken. Omdat het fruit en de groenten verwarmd zijn is dit heel mild voor je spijsvertering.
Hoe komt het toch dat we zo’n zin kunnen hebben in zoete dingen? De basisprincipes van de Chinese voedingsleer zijn erop gericht om je Maag & Milt te versterken. Als dit systeem weer op orde is verdwijnt de behoefte aan zoetigheid als sneeuw voor de zon.
Wil je nog meer weten over Chinese voedingsleer én goede tips ontvangen?