Voeding die lucht geeft bij verkoudheid
Wat moet je wel en niet eten als het snotter-seizoen weer begonnen is?
In de Chinese voedingsleer hoort de neus bij de Long, en de Long behoort tot het Metaal-element. Wanneer iemand vaak verkouden is, zit er meestal een zwakte of stagnatie van de Long energie soms gecombineerd met Damp of Koude in het ‘systeem’. De Long reguleert de ademhaling en de verdeling van Qi in het lichaam, maar is ook gevoelig voor externe invloeden. De Dikke Darm, de partner van de Long, speelt mee in de afvoer van afvalstoffen dus als daar stagnatie is, blijft ook de neus “verstopt”.
Je kunt een aantal eten om de verkoudheid aan te pakken, maar het is ook aan te bevelen om een aantal dingen te laten die er juist voor zorgen dat je neusverkoudheid erger wordt.
Vermijd of beperk tijdelijk:
- zuivel (melk, kaas, yoghurt, room)
- suiker en zoetigheid
- vet, gefrituurd of sterk bewerkt voedsel
- koude dranken en rauw voedsel
- banaan, pinda’s, tarwe in grote hoeveelheden
Deze voedingsmiddelen vormen “Damp” dat in de neus en longen tot slijm gevormd wordt.
Welke voeding helpt wel?
Kies voor versterkende voeding voor Long en Dikke Darm:
- Witte groenten: rettich, koolrabi, bloemkool, witte kool, ui, prei, knoflook.
- Wortelgroenten: pastinaak, wortel, zoete ui.
- Peren: vooral gestoofd met wat honing of gember: dit bevochtigt en verzacht droge hoest.
Qi-bewegende en slijmoplossende voeding, zoals:
- Verse gember, dit verwarmt, opent de neus en bevordert circulatie van Qi.
- Knoflook en lente-ui: verdrijven kou, openen de longen en sinussen.
- Daikon / witte rettich: verlicht slijm en verstopte neus.
- Radijs en mosterdzaad: licht pittig, beweegt stagnatie in het borstgebied.
- Chinese kool en paksoi: dit helpt om overtollige warmte en slijm af te voeren.
- Kleine hoeveelheden peper: dit opent de poriën en laat koude los (alleen als er geen hitte is).
Scherpe smaken horen bij het Metaal-element: ze openen, bewegen en verdrijven stagnatie, maar gebruik ze matig want teveel van de scherpe smaak kan zorgen voor hitte.
Zeker in de herfst gebruik je vooral gekookte en verwarmende maaltijden:
- soepen, stoofpotten, gestoomde groenten, lichte bouillons;
- geen rauwkost of koude smoothies in dit seizoen!
Door te kiezen voor warme, eenvoudige en licht verteerbare maaltijden geef je je lichaam net dat duwtje in de rug dat het nodig heeft bij een snotneus. Een goede tip als je het echt flink te pakken hebt is congee, zie
deze post.
Kleine veranderingen in de keuken kunnen al verrassend veel verschil maken.
Gezondheid!



