Hoe kom je de drukke decembermaand een beetje leuk door?
Tips om de decembermaand een beetje gezellig en gezond door te komen
Ik weet niet hoe het met jullie zit. Maar voor mijn gevoel is dit jaar nóg sneller omgevlogen dan anders. Daarom is het alweer tijd voor de laatste blog van dit jaar. En die komt meestal op een goed moment want de decembermaand zit voor de meesten vol uitdagingen als het gaat om een gezonde leefstijl.
Maar als we kijken naar de Chinese voedingsleer dan horen we een ander geluid: december luidt het meest yin-moment van het jaar in: donker, koud en een natuurlijke uitnodiging om naar binnen te keren. De Chinese voedingsleer ziet deze periode als het seizoen waarin je lichaam juist rust, warmte en langzame voeding nodig heeft. Alleen… precies in deze maand ligt de tafel meestal vol met alles behalve dat. Het is nu eenmaal lastig om je spijsverteringsvuur te koesteren terwijl de pepernoten je naam blijven roepen en je tante voor de derde keer je wijntje bijschenkt. Maar het kan ook anders:
Voeding die je door de winter helpt
Kies deze maand voor warme, langzaam gegaarde gerechten: soepen, stoofpotten, volwaardige granen, warme ontbijtjes en kruiden die zachtjes verwarmen zoals gember, kaneel en kruidnagel. Door rauwkost, rauw fruit en zuivel wat te minderen ondersteun je je spijsvertering en houd je je energiereserves op peil. Zo voorkom je dat je in januari al met een achterstand begint. Ook liggen in deze periode verkoudheden en snotneuzen op de loer. Heb je een verkoudheid te pakken? Lees dan hier wat je het beste kunt eten.
Verstilling als wintermedicijn
Net als de natuur om ons heen hebben wij als mensen in de decembermaand ook behoefte aan verstilling. Door bewust te vertragen merk je beter wat je lichaam nodig heeft. Een avond eerder naar bed, een rustige wandeling, een warme mok soep, het zijn kleine dingen die je beter laten herstellen. Je hoeft echt niet 100% perfect te eten in december: je hoeft alleen maar op het geheel te letten.
Van ultiem yin naar een nieuwe start in februari
De winterperiode is een krachtige voorbereiding op het voorjaar. Terwijl de natuur zich terugtrekt, verzamel jij juist stilte en energie die je richting het voorjaar kunt inzetten. Daarom is februari hét moment waarop je lichaam weer wil opbouwen en de yange energie voorzicht toeneemt. Richting de lente is het een ideaal moment om aan de slag te gaan met een nieuw voedingspatroon.
Tot nu toe werkte ik uitsluitend 1-op-1, en dat blijf ik doen maar mijn praktijk groeit sneller dan goed is voor mijn eigen balans. Zeker nu ik in het laatste jaar van mijn studie acupunctuur zit! Daarom start ik in februari voor het eerst een nieuw groepstraject. We starten met een bijeenkomst in een kleine groep waardoor je inspiratie opdoet en de basisprincipes meteen leert toepassen op je eigen situatie. Maar het persoonlijke blijft volledig behouden. Na deze groepssessie ontvangt iedere deelnemer individueel voedingsadvies op basis van een consult, volledig afgestemd op jouw constitutie, klachtenpatroon en dagelijks ritme. Op deze manier kan ik beter aan de groeiende vraag naar persoonlijk voedingsadvies voldoen zonder dat ik moet inleveren op persoonlijke aandacht.
Wat houdt het nieuwe aanbod in?
In dit traject leer je hoe je met de Chinese voedingsleer je spijsvertering versterkt, je energiebalans verbetert en met kleine, haalbare voedingskeuzes grote veranderingen kunt doorvoeren. We beginnen met een gezamenlijke kick-off op vrijdag 27 februari in Dongen waarin je de basisprincipes direct toepasbaar maakt op je eigen situatie. Daarna ontvang je een online consult en een uitgebreid document met persoonlijke voedingsadviezen die zijn afgestemd op jouw constitutie en klachtenpatroon inclusief tips en recepten. Er is plek voor maximaal tien deelnemers. Lees er meer over op de website.
Wil je de winterperiode benutten om rustig op te laden en in februari een gerichte, krachtige start te maken? Dan ben je welkom om alvast je plek te reserveren, wacht niet te lang. Je kunt een mail sturen naar info@nathalieverdult.nl.
Ik wens je een december waarin je vaker kiest voor opladen dan voor “meedraaien” (of doordraaien).
Misschien sla je een feestje over en kies je voor een warme soep in plaats van de zoveelste borrelhap, of duik je vroeg onder een dekentje terwijl anderen nog in de winkelstraten rennen. Zie het niet als gemis, maar als investeren in jezelf. Maar onthoud vooral: goed eten gaat ook over genieten. Dus als er ergens een koekje, kerstkransje of chocoloadepepernoot naar je kijkt… glimlach terug en geniet met mate.
Liefs, Nathalie Verdult
Oh ja, practice what you preach: Van 15 december 2025 t/m 1 februari 2026 is mijn praktijk gesloten.



