Blog Layout

Pompoencake - gezond & glutenvrij

Nathalie Verdult • okt 26, 2022

Gezonde & glutenvrije pompoencake

Pompoencake ter versterking van het Aarde element 

Sinds kort krijg ik wekelijks een kratje biologische groenten van een boer hier uit de buurt. Super fijn is dat, want dat zorgt ervoor dat we lokaal, biologisch en volgens de seizoenen eten. Dat past helemaal bij de uitgangspunten van de Chinese voedingsleer. Klein nadeeltje; zeker zo diep in de winter is het veel van hetzelfde. Vandaar dat ik naar een ander recept zocht voor pompoen, want weer soep zagen de kinderen hier niet zitten. Ik heb de pompoen gebruikt voor een voedende en gezonde pompoencake, met een eigen twist door het toevoegen van extra kruiden en noten. Hij valt in de smaak hoor, zelfs bij de kinderen... na 2 dagen was ie op.

Pompoen is goed ter versterking van je Aarde element.
Dus met dit recept ben je extra lief voor je spijsvertering, en door het gebruik van amandelmeel is deze cake glutenvrij.

Ingrediënten:
- 400 gram gekookte pompoen (goed laten uitlekken)
- 3 eieren
- 200 gram amandelmeel
- 2 handjes gehakte noten (pecan, walnoot, cashew)
- 3 tl bakpoeder
- 3 tl koek- en speculaaskruiden
- 1 tl kaneel
- 3 el kokosolie (gesmolten)
- 2 el agavesiroop
- beetje citroenschil

Bereidingswijze:
- Kook de pompoen in water, en zorg dat ie niet te papperig wordt.
- Meng de droge ingrediënten in een kom
- Meng de gesmolten kokosolie, agavesiroop en gekookte pompoen met elkaar
- Roer de droge ingredienten erdoor, en het ei.
- Giet in een cakevorm (bekleed met bakpapier)
- Zet in een voorverwarmde oven op 180 graden, ongeveer 35 minuten.

Smullen maar.....


Deze cake is ideaal om mee te nemen naar je werk of als tussendoortje

Het ontbijt is volgens de Chinese voedingsleer belangrijk. Daarom ben ik fan van ontbijtmuffins
door Nathalie Verdult 19 mei, 2024
Het ontbijt is volgens de Chinese voedingsleer het belangrijkste eetmoment van de dag. Dus om volgens de Chinese voedingsleer te eten zorg ik ervoor dat ik niet iedere ochtend een warme maaltijd hoef te maken. En daarom ben ik zo'n fan van ontbijtmuffins. Ideaal voor doordeweekse ochtenden waarop het doorgaans nogal hectisch is. Ze zijn weliswaar niet warm als je ze eet, maar ze hebben wel een bereiding gehad. En geloof me... dit is echt 100x beter dan een bak met koude kwark in de ochtend.
door Nathalie Verdult 10 apr, 2024
De benadering van voeding in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) verschilt op verschillende manieren fundamenteel van de westerse voedingsleer: De Chinese voedingsleer gaat uit van een gepersonaliseerde benadering van voeding, gericht op het behoud van balans en preventie van ziekten. Terwijl de westerse voedingsleer zich meer richt op voedingsstoffen en gestandaardiseerde aanbevelingen.
Zuurdesembrood maken is niet moeilijk, het vraagt alleen veel geduld.
door Nathalie Verdult 23 mrt, 2024
Met een paar simpele ingrediënten ontstaat er iets magisch als je zuurdesembrood maakt. Je creëert namelijk nieuw leven.
Share by: