Blog Layout

Heilzame kippenbouillon

Nathalie Verdult • sep. 26, 2022

Zelf kippenbouillon maken is heel eenvoudig

Wat kreeg je vroeger van je oma als je ziek was? Juist ....

Een must om je gezondheid te versterken is het eten van zelfgetrokken kippenbouillon. Het versterkt je nieren, voedt het bloed en geeft je ‘Jing’. Zeker in de herfst en winter is dit een gerecht wat op het menu moet. Mijn tip is om een extra grote hoeveelheid te maken zodat je de bouillon kunt inmaken en ongeveer 3 maanden kunt bewaren. Zo heb je altijd een voorraad heilzame soep in huis.

Je kunt ook een schepje bouillon door andere gerechten verwerken (bijvoorbeeld groentensoep, stoofschotels, rijstgerecht) voor een extra gezonde boost. Het is echt niet moeilijk, het enige wat je moet hebben is geduld. Hoe langer de bouillon trekt hoe meer mineralen en voedingsstoffen uit de botten wordt getrokken. Mijn advies is om het minimaal 6 uur te laten trekken.. maar langer mag ook. Sommige bouillons hebben zelfs 48 uur of langer op het vuur gestaan.

Ingrediënten:
 Ingrediënten

> ½ kip met bouten of 2-3 kippenbouten (liefst biologisch) 

> 3 jeneverbessen 

> 2 laurierblaadjes   

> 1 winterpeen in stukjes 
> 1 bosui     

> bos peterselie
> zeezout

Bereidingswijze:
1. Doe de ingrediënten in de pan en bedek met water. Breng het aan de kook, zet daarna op een laag vuur en laat dit minimaal 6 uur (maar het liefst zo lang mogelijk) zachtjes koken. Voeg indien nodig af en toe water toe.  

2. Het vlees van de kip kun je nog gebruiken, pluk dit van de bouten af. De andere ingrediënten zeef je eruit zodat de bouillon overblijft. 

3. Voeg de stukjes kippenvlees toe aan de bouillon, samen met wat peterselie en bosui en zeezout. 


Variaties: Nadat de kippenbouillon klaar is kun je er extra groenten aan toevoegen. 


In plaats van kip kun je ook botten van rund of vis gebruiken

Zuurdesembrood maken is niet moeilijk, het vraagt alleen veel geduld.
door Nathalie Verdult 23 mrt., 2024
Met een paar simpele ingrediënten ontstaat er iets magisch als je zuurdesembrood maakt. Je creëert namelijk nieuw leven.
Wil je 'ns wat anders dan een havermoutpap als ontbijt? Dan is deze ontbijtcake ideaal voor jou
door Nathalie Verdult 06 mrt., 2024
Wil je eens wat anders dan een havermoutpap in de ochtend? Dan is deze ontbijtcake een leuke afwisseling. Deze cake is makkelijk te maken, voedzaam en je hebt meteen een portie groente en fruit te pakken. Omdat het fruit en de groenten verwarmd zijn is dit heel mild voor je spijsvertering.
Deze courgettecake is ideaal om als ontbijt of tussendoortje te nemen
door Nathalie Verdult 12 sep., 2023
Hoe zorg je ervoor dat je courgette als ontbijt naar binnen krijgt? Je maakt er gewoon een heerlijke cake van. Het hele gezin smult mee.
Share by: