Lekker gezond bezig?!
Rauwkost en fruit toch niet zo gezond als je denkt....
Ananas, tomaten, verse jus, zuiveldrank, bananen, groene thee. Vanuit een Westers oogpunt zitten deze vol vitamines, maar volgens de Chinese visie vraagt dit heel veel van het verteringsvuur, waardoor er problemen kunnen ontstaan. Of een verse jus en banaantje gezond voor je zijn ligt dus wat genuanceerder dan je denkt. In mijn praktijk zie ik veel mensen die oprecht denken gezond bezig te zijn, maar toch klachten blijven houden. Hoe kan dat:
Het basisprincipe van de Chinese voedingsleer is ervoor te zorgen dat het voedsel wat je binnenkrijgt goed verteert wordt. Gebeurt dit niet, dan haalt je lichaam onvoldoende energie en voedingsstoffen – en dus kracht – uit je voeding, met alle mogelijke klachten van dien.
De Milt en Maag uit het Aarde element zorgen voor het verwerken van ons voedsel.
Een disbalans in het Aarde element (spijsvertering) kun je merken aan klachten zoals:
- Slijmvorming (bv in de neusholten)
- Opgeblazen gevoel na het eten
- Vermoeidheid / gebrek aan energie
- Cellulitis
- Problemen met de stoelgang / ontlasting
- Winderigheid
- Koude handen en voeten
- Spataderen / snel blauwe plekken
- Behoefte aan zoetigheid
- Overgewicht
- Piekeren
Hoe komt dat nou?
Ieder voedingsmiddel heeft een bepaalde thermische werking, met andere woorden: het kan verkoelen (Yin toevoegen) of juist verwarmen (Yang toevoegen). Helaas zien we in de hedendaagse voedingsadviezen dat er grote hoeveelheden thermisch koude voedingsmiddelen aanbevolen worden zoals yoghurt, smoothies, fruitsalades en rauwkost. Dat wil zeggen dat het voedingsmiddel ons lichaam heel erg afkoelt, ondanks de temperatuur waarop het geserveerd wordt. Als gevolg daarvan moeten onze spijsverteringsorganen hard werken om ons lichaam op temperatuur te krijgen Dat vraagt van het lichaam kostbare energie.
Begrijp je nu waarom de voedingsmiddelen op de foto minder gezond zijn dan we denken? Ze koelen je lichaam heel erg af, waardoor je bovenstaande klachten kunt vertonen. Zeker als je weerstand al wat minder is (griepseizoen, tijdens ziekte etc.) kan dit je lichaam verzwakken. Gelukkig kun je met het aanpassen van je voedingspatroon je spijsvertering snel versterken. In een gebalanceerd voedingspatroon heeft de neutrale werking de overhand, met af en toe een uitstapje naar warm of verfrissend (afhankelijk van je situatie en seizoen).
De Chinese voedingsleer richt zich op het verbeteren van je spijsvertering. Alleen dan is je lichaam in staat om alle gezonde voedingsmiddelen en vitaminen ook daadwerkelijk om te zetten in
energie. Het verschil is echt al na een paar weken te merken! Let wel: Wat voor de een wel werkt qua voeding, werkt voor een ander helemaal niet. Als er teveel Yang (Hitte) is kan extra verwarmende voeding de klachten verergeren.
Laat je daarom goed adviseren bij klachten want je wilt niet juist het tegenovergestelde bereiken!

